Stichting Kamermuziek Zeeland
 

Donderdag 4 juli, Zeeuwse Concertzaal, aanvang 20.00 uur
Entree € 19.50, jeugd t/m 17 jr. € 8,--
Donateurs Stichting Kamermuziek Zeeland €16,50

'De onbekende Beethoven'

Programma

Variations over Mozart‘s „Bei Männern welche Liebe fühlen“ uit “Die Zauberflöte“ voor Piano & Cello
Stefano Giavazzi | piano, Ramón Jaffé | cello

Variations over Mozart‘s „Se vuol ballare“ uit “Le Nozze di Figaro“ voor Piano & Viool
Stefano Giavazzi | piano, Franco Mezzena | viool

6 Lieder voor Sopraan & PianoMit einem gemalten Band op 83/3, Sehnsucht (Die stille Nacht umdunkelt) Neue Liebe, neues Leben op. 75/2, Wonne der Wehmut op. 83/1, Sehnsucht (Was zieht mir das Herz) op. 83/2, Ich liebe Dich.
Renate Arends | sopraan, Stefano Giavazzi | piano

Sonatine d-klein voor Cello & Harp, oorspronkelijk voor Mandoline & Piano
Serafina Jaffé | harp, Ramón Jaffé | cello

Scottish & Welsh Volkslieder voor Sopraan, Piano, Viool & Cello Again my lyre, Sunset, O let the night my blushes hide, The sweetest lad was Jamie, The fair maids of Mona Music, love and wine.
Renate Arends | sopraan,  Stefano Giavazzi | piano, Franco Mezzena | viool, Ramón Jaffé | cello

 


Renate Arends | sopraan

De lyrische sopraan Renate Arends studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, het Internationale Opera Centrum in Amsterdam en het Steans Institute in Chicago. 

Als operazangeres heeft zij ruimschoots haar sporen verdiend en was zij te beluisteren in gerenommeerde operahuizen, zoals De Nationale Opera (Carmen), Opera de Lyon (La Veuve Joyeuse), Opera de Nice (Die Zauberflöte), Opera de Toulon (Les Mammelles de Tiresias), Scottish Opera (Il Matrimonio Segreto) en Theater an der Wien (L’incoronazione di Poppea).

Behalve als operazangeres is Renate als oratorium- en liedzangeres een veelgevraagd soliste; onder meer de sopraanaria’s uit de Matthäus en Johannes Passies van Bach, Händels Messiah, Ein Deutsches Requiem van Brahms en het Requiem van Fauré behoren tot haar repertoire.

Het liedrepertoire neemt een geliefde plaats in bij Renate Arends. Zij gaf recitals met Roger Vignoles en Paolo Giaccometti in De Doelen te Rotterdam.

Serafina Jaffé | harp

In haar nog jonge carrière kent Serafina Jaffé reeds indrukwekkende hoogtepunten. Ze soleerde met het Brandenburg National Orchestra in het harpconcert van Händel, won eerste prijzen bij concoursen als WESPE en German Music Competition en ze was te horen op de Duitse radiozenders Radio Berlin en WDR.  

Serafina is geboren in 1998 in Berlijn. Afkomstig uit een familie met muzikale ouders en voorouders kreeg ze het vak met de paplepel ingegeven. Op achtjarige leeftijd krijgt ze haar eerste cellolessen van haar vader Ramon Jaffé. Vier jaar later vervult ze haar grote droom en begint de harpstudie. Ze krijgt les van Susanne Heutling en Chiara Raggi. Sinds 2016 studeert ze aan de Music and Art University in Graz bij Margit-Anna Süß.

Behalve als solist en met professionele orkesten, speelt ze samen met haar vader in het programma ‘Vader en dochter’.

Ramón Jaffé | cello

De cellist Ramon Jaffé is sinds 2011 artistiek leider van het Muziekfestival Middelburg en sinds de oprichting in 1995 van het Kammermusik Festival Hopfgarten in Tirol.

Hij is geboren in Riga, Letland, getogen in Jeruzalem en kwam voor de voltooiing van zijn studie naar Duitsland. Hij studeerde bij zijn vader Don Jaffé, bij Sandor Vegh, David Geringas, Boris Pergamenschikow en Daniel Schafran.

Zijn kunstenaarschap is doortrokken van velerlei culturen. Ramon soleert op internationale concertpodia en is als kamermuziekspeler te gast op vele gerenommeerde festivals. In de loop der jaren heeft hij een discografie opgebouwd van 25 cd’s. Naast het klassiek en hedendaagse repertoire toont Roman Jaffé zijn passie voor jazz en flamenco en Indiase muziek in samenspel met de jazz-zanger Bobby McFerrin en de virtuoze sitarspeler Pradeep Ratnayake. Het concertleven combineert Ramon met zijn liefde voor het onderwijs aan zijn studenten in masterclasses en aan de Hochschule für Musik in Dresden.

Stefano Giavazzi | piano

Stefano Giavazzi studeerde cum laude af aan het conservatorium in Mantua, waarna hij zijn studie vervolgde bij Rinaldo Rossi. Naast het solorepertoire heeft Stefano Giavezzi een voorliefde voor instrumentale  en vocale kamermuziek. Hij bekwaamt zich hierin bij onder andere Jean Micault, György Sándor, Joaquín Achúcarro en Norbert Brainin.  

Stefano nam met succes deel aan internationale concoursen en speelde als solist met diverse orkesten. Als kamermusicus werkte hij met grootheden samen als Astor Piazzolla, Bin Huang, Paolo Ghidoni en het Tartini Quartet.  

Stefano is docent aan het conservatorium “Lucio Campiani” in Mantua en is voorzitter van Amici del Conservatorio (stichting vrienden van het conservatorium). Sinds de oprichting in 1995 is hij artistiek leider van de Società della Musica in Mantua.

Franco Mezzena | viool

Franco Mezzena is wereldwijd een graag geziene solist. Hij speelde in de meest prominente concertzalen waaronder in Carnagie Hall in New York. Hier vertolkte hij het vioolconcert van Mendelssohn.  

Op zijn naam staat een imposante discografie bestaande uit meer dan 70 exemplaren, onder meer de complete werken voor viool en piano van Beethoven, de complete werken voor viool en gitaar van Giuliani, de sonates van Brahms en de 29 concerten en 6 strijkkwartetten van Viotto.  

Hij werkte samen met grootheden zoals Salvatore Accardo, Julius Berger, Umberto Cafagna, Johannes Goritzki, Nicholas Jones, Jacques Klein, Anthony Pay en Rohan de Saram.

Naast zijn werk als uitvoerend musicus is hij actief als dirigent en docent. Hij is verbonden aan de Accademia di Musica e Comunicazione "Bruno Mezzena" in Montecassiano in Italie en geeft masterclasses in binnen- en buitenland.  

Franco bespeelt een uit 1695 afkomstige Stradivarius.