Donderdag 4 juli, Zeeuwse Concertzaal, aanvang 20.00 uur
Entree € 19.50, jeugd t/m 17 jr. € 8,--
Donateurs Stichting Kamermuziek Zeeland €16,50

'De onbekende Beethoven'

Programma

Variations over Mozart‘s „Bei Männern welche Liebe fühlen“
uit “Die Zauberflöte“ voor Piano & Cello

Stefano Giavazzi | piano, Ramón Jaffé | cello

Variations over Mozart‘s „Se vuol ballare“ uit “Le Nozze di Figaro“ voor Piano & Viool
Stefano Giavazzi | piano, Franco Mezzena | viool

7 Liederen voor Sopraan & Piano
Mit einem gemalten Band op 83/3, Wonne der Wehmut op 83/1, 
Ich liebe dich Woo 123, Kennst du das Land op 75/1, Nur wer die Sehnsucht kennt Woo 134/4, Gedenke mein  Woo 130,
L’amante impaziente op 82/3
Lorna Ruth  Windsor | sopraan en Stefano Giavazzi | piano

Sonatine d-klein voor Cello & Harp, oorspronkelijk voor Mandoline & Piano
Serafina Jaffé | harp, Ramón Jaffé | cello

Scottish, Irish & Welsh Folksongs  voor sopraan, piano, viool & cello
Sunset, O let the night my blushes hide, The sweetest lad was Jamie, Again my lyre, The fair maids of Mona, Canzonetta Veneziana- la biondina in gondoletta
Lorna Ruth Windsor | sopraan, Stefano Giavazzi | piano, Franco Mezzena | viool, Ramon Jaffé | cello.


Lorna Ruth Windsor | sopraan

De gevarieerde en eclectische carrière van sopraan Lorna Windsor is een reis naar de eindeloze mogelijkheden van de stem als uitdrukking. Oorspronkelijk pianist en violist, zong Lorna van kinds af aan in grote werken, waarna ze na haar opleiding aan the Guildhall School of Music and Drama (Londen) en na het winnen van grote liedprijzen haar opera-debuut maakte als Rosalinde (Die Fledermaus), Euridice (TMPChâtelet), Donna Anna (Glyndebourne), Despina (Piccolo Teatro di Milano), M.Laurencin in The Banquet (Genua, Rome, Florence, San Carlo), The Merry Widow (Marseille), Oscar (Un Ballo in Maschera), Sophie (Der Rosenkavalier ) en vele uitvoeringen van de operette Offenbach in Parijs met Jérôme Savary.    

Als operazangeres werkte ze samen met grote dirigenten zoals Gustav Leonhardt, Frans Bruggen, Claudio Abbado, Sir Andrew Davies. Ze wijdt nu haar tijd aan een drukke concertcarrière met het liedrepertoire en ook van werken van talloze hedendaagse componisten, zoals Bussotti, Kagel, Kurtág, De Pablo, Andriessen, Crumb, Chessa.

Haar recente opnames omvatten 'Four Walls' (John Cage), Debussy Mélodies (dubbel album) en 'Vox Sola' - een recital van acht hedendaagse composities voor solostem, die ze ook vertolkt met verteller en lichtontwerp. Naast regelmatig zingen met verschillende orkesten en ensembles, vormt Lorna een duo met de beroemde Italiaanse pianist, Antonio Ballista, en haar kamermuziekpartners omvatten Alessandro Carbonare, Mario Brunello, Elena Casoli, Bruno Canino om er maar een paar te noemen.Lorna geeft masterclasses en geeft les aan het Conservatorium Guiseppe Verdi in Milaan.

Serafina Jaffé | harp

In haar nog jonge carrière kent Serafina Jaffé reeds indrukwekkende hoogtepunten. Ze soleerde met het Brandenburg National Orchestra in het harpconcert van Händel, won eerste prijzen bij concoursen als WESPE en German Music Competition en ze was te horen op de Duitse radiozenders Radio Berlin en WDR.  

Serafina is geboren in 1998 in Berlijn. Afkomstig uit een familie met muzikale ouders en voorouders kreeg ze het vak met de paplepel ingegeven. Op achtjarige leeftijd krijgt ze haar eerste cellolessen van haar vader Ramon Jaffé. Vier jaar later vervult ze haar grote droom en begint de harpstudie. Ze krijgt les van Susanne Heutling en Chiara Raggi. Sinds 2016 studeert ze aan de Music and Art University in Graz bij Margit-Anna Süß.

Behalve als solist en met professionele orkesten, speelt ze samen met haar vader in het programma ‘Vader en dochter’.

Ramón Jaffé | cello

De cellist Ramon Jaffé is sinds 2011 artistiek leider van het Muziekfestival Middelburg en sinds de oprichting in 1995 van het Kammermusik Festival Hopfgarten in Tirol.

Hij is geboren in Riga, Letland, getogen in Jeruzalem en kwam voor de voltooiing van zijn studie naar Duitsland. Hij studeerde bij zijn vader Don Jaffé, bij Sandor Vegh, David Geringas, Boris Pergamenschikow en Daniel Schafran.

Zijn kunstenaarschap is doortrokken van velerlei culturen. Ramon soleert op internationale concertpodia en is als kamermuziekspeler te gast op vele gerenommeerde festivals. In de loop der jaren heeft hij een discografie opgebouwd van 25 cd’s. Naast het klassiek en hedendaagse repertoire toont Ramon Jaffé zijn passie voor jazz en flamenco en Indiase muziek in samenspel met de jazz-zanger Bobby McFerrin en de virtuoze sitarspeler Pradeep Ratnayake. Het concertleven combineert Ramon met zijn liefde voor het onderwijs aan zijn studenten in masterclasses en aan de Hochschule für Musik in Dresden.

Stefano Giavazzi | piano

Stefano Giavazzi studeerde cum laude af aan het conservatorium in Mantua, waarna hij zijn studie vervolgde bij Rinaldo Rossi. Naast het solorepertoire heeft Stefano Giavezzi een voorliefde voor instrumentale  en vocale kamermuziek. Hij bekwaamt zich hierin bij onder andere Jean Micault, György Sándor, Joaquín Achúcarro en Norbert Brainin.  

Stefano nam met succes deel aan internationale concoursen en speelde als solist met diverse orkesten. Als kamermusicus werkte hij met grootheden samen als Astor Piazzolla, Bin Huang, Paolo Ghidoni en het Tartini Quartet.  

Stefano is docent aan het conservatorium “Lucio Campiani” in Mantua en is voorzitter van Amici del Conservatorio (stichting vrienden van het conservatorium). Sinds de oprichting in 1995 is hij artistiek leider van de Società della Musica in Mantua.

Franco Mezzena | viool

Franco Mezzena is wereldwijd een graag geziene solist. Hij speelde in de meest prominente concertzalen waaronder in Carnegie Hall in New York. Hier vertolkte hij het vioolconcert van Mendelssohn.  

Op zijn naam staat een imposante discografie bestaande uit meer dan 70 exemplaren, onder meer de complete werken voor viool en piano van Beethoven, de complete werken voor viool en gitaar van Giuliani, de sonates van Brahms en de 29 concerten en 6 strijkkwartetten van Viotto.  

Hij werkte samen met grootheden zoals Salvatore Accardo, Julius Berger, Umberto Cafagna, Johannes Goritzki, Nicholas Jones, Jacques Klein, Anthony Pay en Rohan de Saram.

Naast zijn werk als uitvoerend musicus is hij actief als dirigent en docent. Hij is verbonden aan de Accademia di Musica e Comunicazione "Bruno Mezzena" in Montecassiano in Italie en geeft masterclasses in binnen- en buitenland.  

Franco bespeelt een uit 1695 afkomstige Stradivarius.