Dinsdag 2 juli,Zeeuwse Concertzaal, aanvang 20.00 uur
Entree € 19.50, jeugd t/m 17 jr. € 8,--
Donateurs Stichting Kamermuziek Zeeland €16,50


'Deutsche Romantik'

E.T.A. Hoffmann, Kwintet in c klein voor Harp & Strijkers
Serafina Jaffé | harp, Wolfgang Schröder | viool, Anush Nikoghosyan | viool, Asdis Valdimarsdottir | altviool, Ramón Jaffé | cello

R. Schumann, Fantasiestücke, opus 88 voor pianotrio
Anush Nikoghosyan | viool, Erich Oskar Hütter | cello, Vjacheslav Poprugin | piano

F. Schubert, Fantasie f klein voor Piano vierhandig D.940
Ksenia Kouzmenko en Vjacheslav Poprugin | piano

L.Spohr, Fantasie c-klein voor Harp
Serafina Jaffé (foto) | harp

R. Schumann, Kwintet in Es groot voor Piano & Strijkers op. 44Vjacheslav Poprugin | piano, Anush Nikoghosyan (foto) | viool, Wolfgang Schröder | viool, Asdis Valdimarsdottir | altviool, Erich Oskar Hütter | cello


Serafina Jaffé | harp

In haar nog jonge carrière kent Serafina Jaffé reeds indrukwekkende hoogtepunten. Ze soleerde met het Brandenburg National Orchestra in het harpconcert van Händel, won eerste prijzen bij concoursen als WESPE en German Music Competition en ze was te horen op de Duitse radiozenders Radio Berlin en WDR.

Serafina is geboren in 1998 in Berlijn. Afkomstig uit een familie met muzikale ouders en voorouders kreeg ze het vak met de paplepel ingegeven. Op achtjarige leeftijd krijgt ze haar eerste cellolessen van haar vader Ramon Jaffé. Vier jaar later vervult ze haar grote droom en begint de harpstudie. Ze krijgt les van Susanne Heutling en Chiara Raggi. Sinds 2016 studeert ze aan de Music and Art University in Graz bij Margit-Anna Süß.

Behalve als solist en met professionele orkesten, speelt ze samen met haar vader in het programma ‘Vader en dochter’.

 

Wolfgang Schröder | viool

De Duitse violist Wolfgang Schröder kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn ouders en vervolgde zijn studie bij Ana Chumachenko, Sandor Vegh en Aaron Rosand.
Op 17 jarige leeftijd won hij de eerste prijs bij Jugend Musiziert en bijgevolg een studiebeurs die hem in de gelegenheid stelde wereldwijd concerten te verzorgen met Yehudi Menuhun en Alberto Lysy.

Behalve veelgevraagd solist is Wolfgang een zeer actief kamermusicus. In 1992 richtte hij het Belcanto String Trio op en speelde regelmatig met Trio Parnassus, waarmee hij in 2001 de prestigieuze Echo Classic Award ontving voor de complete registratie van Schumanns piano trio’s.

Onder zijn muzikale partners behoren onder meer Janine Jansen, Charles Neidich en Vladimir Mendelssohn.

Momenteel woont Wolfgang in Nicosia, Cyprus, waar hij sinds 2005 concertmeester is van het Cyprus Symphony Orchestra. Wolfgang Schröder bespeelt een viool van Jean Baptist Vuillaume uit 1857.


Anush Nikoghosyan | viool

Op 10 jarige leeftijd soleert violiste Anush Nikoghosyan met het Armenian National Philharmonic Orchestra in het Vioolconcert van Mendelssohn. Sindsdien speelt ze als solist en kamermusicus over de hele wereld.  

Ze wordt door het publiek en de pers geprezen om haar expressieve en volwassen spel samengebracht in een sterke presentatie. Anush werd in 1989 geboren in Yerevan, Armenië. Op haar vijfde kreeg ze haar eerste vioollessen. Ze studeerde onder meer bij Julia Fischer en behaalde haar Masterdiploma in 2015 met onderscheiding.

Behalve het klassiek repertoire, speelt Anush graag werken van hedendaagse componisten en heeft ze de ambitie om de muziek uit haar vaderland Armenië voor een groter publiek toegankelijk te maken.

Ze is prijswinnaar van diverse internationale vioolconcoursen. In 2001 kreeg ze een beurs toegekend van de Vladimir Spivakov Foundation en in 2012 van de Villa Musica Foundation.

Sinds 2013 bespeelt Anush een Giovanni Baptista Guadagnini viool uit 1753. Anush woont in München en Yerevan.


Asdis Valdimarsdottir | altviool  

De in Amsterdam woonachtige IJslandse altiste Ásdís Valdimarsdóttir studeerde altviool aan de Julliard School of Music in New York en aan de Musikhochschule in Detmold waar ze lessen kreeg van Paul Doktor en Nobuko Imai.

Ásdís keerde terug naar Amerika en was daar mede oprichtster van het Miami String Quartet. Ze was eerste altist van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, gastspeler bij het Chamber Orchestra of Europe en Ensemble Modern en lid van het Chilingirian Quartet in Londen.  

Als soliste trad ze op met de London Mozart Players, het London Soloist Chamber Orchestra, het Russisch Nationaal Orkest en het IJslands Symfonie Orkest.  

In 2006 werd Ásdís altiste van het Utrecht String Quartet en sinds 2012 geeft zij les op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is ze als docent verbonden aan de jaarlijkse Internationale Masterclasses in Apeldoorn voor jonge kamermusici.


Ramón Jaffé | artistiek leider, cello

De cellist Ramon Jaffé is sinds 2011 artistiek leider van het Muziekfestival Middelburg en sinds de oprichting in 1995 van het Kammermusik Festival Hopfgarten in Tirol.

Hij is geboren in Riga, Letland, getogen in Jeruzalem en kwam voor de voltooiing van zijn studie naar Duitsland. Hij studeerde bij zijn vader Don Jaffé, bij Sandor Vegh, David Geringas, Boris Pergamenschikow en Daniel Schafran.

Zijn kunstenaarschap is doortrokken van velerlei culturen. Ramon soleert op internationale concertpodia en is als kamermuziekspeler te gast op vele gerenommeerde festivals. In de loop der jaren heeft hij een discografie opgebouwd van 25 cd’s. Naast het klassiek en hedendaagse repertoire toont Ramon Jaffé zijn passie voor jazz en flamenco en Indiase muziek in samenspel met de jazz-zanger Bobby McFerrin en de virtuoze sitarspeler Pradeep Ratnayake. Het concertleven combineert Ramon met zijn liefde voor het onderwijs aan zijn studenten in masterclasses en aan de Hochschule für Musik in Dresden.


Vjacheslav Poprugin | piano

Vjacheslav Poprugin is geboren in Khabarovsk, Rusland. Hij studeerde aan het Regionale Khabarovsk College of Arts onder leiding van Larissa Tokareva, een pedagoge in de traditie van Heinrich Neuhaus. In 2000 studeerde hij af aan het conservatorium in Gnessin in de klas van Alexander Alexandrov.  

Zijn passie voor hedendaagse muziek leidde tot samenwerkingen met componisten zoals Denisov, Berinsky, Raskatov, Filanovsky en Shmotova. Hij gaf sinds 1999 recitals met celliste Natalia Gutman, wat vele deuren van grote concertzalen voor hem opende.  

Vjacheslav Poprugin combineert zijn concertactiveiten met een docentschap aan het conservatorium van Moskou, waar hij een piano- en een kamermuziekklas leidt. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als klankingenieur.

Hij was opnameleider voor o.a. het Eggner Trio, Natalia Gutman en Alexej Lubimov. Sinds 2014 woont en werkt Viacheslav in Nederland.


Ksenia Kouzmenko | piano

Ksenia ontving internationale prijzen voor pianobegeleiding. Als soliste won ze de tweede prijs en de publieksprijs van het internationale Tromp Muziek Concours te Eindhoven, en de derde prijs op de Rencontres Musicales de Gaillard, Frankrijk.

Zij speelde o.a. met het Nationaal Symfonieorkest van Belarus, het Zeeuws Orkest, het Brabants Orkest, het Collegium Instrumentale Brugense, het Valeriusensemble en het Nederlands Blazersensemble. Ze soleerde in het Kurtágproject van het Koninklijk Conservatorium onder leiding van Reinbert de Leeuw. In 2004 speelde ze, op aanbeveling van György Kurtág zelf, zijn "...quasi una fantasia..." met het Orchestra della Svizzerra italiana, onder de directie van Olivier Cuendet, tijdens het Luganofestival. Ksenia maakte opnames voor de Nationale Omroep van Belarus, de Nederlandse televisie, de BRT, Classic FM, de Concertzender en Radio 4.
Ksenia concerteert in Duitsland (Beethovenfestival in Bonn), Engeland, Zwitserland, België (Festival van Vlaanderen), Italië, Slovenië, (Tartinifestival), Griekenland, Spanje (festival “Semana de Musica Caja Astur”), Rusland (Hermitage, St. Petersburg), en door heel Nederland.
Ksenia speelde kamermuziek in alle mogelijke bezettingen. In bijna 30 jaar heeft ze een enorm rijk repertoire opgebouwd, van Bach tot Kurtág. Ze zoekt continu naar de nieuwe composities en maakt graag ongewone, inspirerende programma's.  Ze speelt al jaren samen met de violiste Lisa Jacobs, klarinettist André Kerver, en celliste Lucie Štĕpánová. Sinds kort bespeelt Ksenia ook een Erard-vleugel.
Vanaf 1999 geeft ze les aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
In 2013 bracht ze samen met violiste Lisa Jacobs de CD "Poème" uit bij Challenge Records, met werk van Franck en Ysaÿe.  
De CD "Whispering Leaves" met celliste Lucie Štĕpánová kwam uit in 2018, bij Cobra Records. Op deze CD staat Tsjechische muziek voor cello en piano, van Janáček, Páleníček en Martinů. Beide opnames werden hoog geprezen door de internationale pers.
In de woorden van het juryrapport van het Trompconcours: Ksenia Kouzmenko is een overtuigend “performer”, bij wie het elegante gebaar steeds in dienst staat van de muziek. Zij durft risico’s te nemen en sleept de luisteraar mee op haar muzikale ontdekkingstochten.


Erich Oskar Hütter | cello

Erich Oskar Hütter studeerde bij Hildgund Posch (Graz), Reinhard Latzko (Basel), Janos Starker (Indiana) en Ralp Kirshbaum (Manchester).  

Al tijdens zijn studie won hij prijzen op internationale concoursen. Hij soleerde onder leiding van grote dirigenten zoals Daniel Barenboim, Julien Salemkour en Alexei Korniekov en speelde op grote podia waaronder het Musikverein in Wenen, het Mozarteum in Salzburg en de Philharmonie in Berlijn. Verschillende optredens op radio en televisie en enkele cd-opnames gaven hem bekendheid bij een groter publiek.  

Erich maakt onderdeel uit van Hyperion Ensemble, een klassiek strijksextet, en het Arcus Ensemble Vienna. In recitals speelt hij regelmatig samen met de Weense pianist Paul Gulda.  

Erich is oprichter en artistiek leider van het Styrian Chamber Music Festival en het festival Souding Jerusalem, een intercultureel platform voor jonge musici uit Palestina, Israel en Europa.


Ab Nieuwdorp | inleider

Ab Nieuwdorp is geboren en getogen in Zeeland. Na zijn studies aan het conservatorium en de universiteit van Utrecht, tuba en Engels, voltooit hij zijn studie in Bristol ( Engeland). Vanaf 2007 is Ab Nieuwdorp presentator op de klassieke radiozender NPO Radio 4. Hij speelt tuba in het kamerorkest Pulcinella.