zaterdag 29 juni, Zeeuwse Concertzaal, aanvang 20.00 uur
Entree 19.50, jeugd t/m 17 jaar € 8,--
Donateurs Stichting Kamermuziek Zeeland €16,50

'Overseas Rhapsodies'

John Cage, The Perilous Night, in 6 sections for prepared piano
Vjacheslav Poprugin | piano

A. Dvorák, Strijkkwartet in F groot op. 96, 'American'
Anush Nikoghosyan | viool, Wolfgang Schröder | viool, 
Asdis Valdimarsdottir | altviool, Erich Oskar Hütter | cello

George Gershwin Porgy and Bess in arrangement van Jascha Heifetz
Summertime & A woman is a Sometime Thing
It ain’t necessarily so
Bess you is my woman
Wolfgang Schröder | viool en Vjacheslav Poprugin | piano

pauze

Leonard Bernstein  - 3rd Meditation from "Mass" for Cello & Piano
Ramón Jaffé | cello, Vjacheslav Poprugin | piano

Srilankese Rhapsodies voor Sitar en verschillende instrumenten.
Joyous meeting for Sitar & Cello
Kuveni for Sitar, Cello & Piano
Stallions for Sitar and Quintet
Pradeep Ratnayake | sitar (foto) & I Virtuosi di Middelburg


Pradeep Ratnayake | sitar

Pradeep Ratnayake wordt beschouwd als één van de meest spannende en innovatieve musici/componisten uit Sri Lanka van de huidige tijd. In zijn composities combineert hij elementen uit de jazz, Sri Lankaanse volksmuziek en westerse klassieke muziek, wat resulteert in een uniek geluid.

Sinds zijn vijfde bespeelt hij de sitar en op zijn tiende gaf hij zijn eerste concert. Hij behaalde zijn Bachelor en Master diploma aan de University of Visva Bharati in Santiniketan als leerling van professor Indranil Bhattacharya. Hier werd zijn sitar-examen beloond met een hoge onderscheiding.

Inmiddels speelt Pradeep wereldwijd op de grote podia met gerenommeerde musici in uiteenlopende genres.

Naast zijn werk als uitvoerend musicus en componist is hij hoofd van de afdeling Languages and Cultural Studies op de universiteit in Sri Jayewardenepura. Pradeep ontving de State Award for Music in Sri Lanka, de Bunka Award van de Japanse ambassade in Sri Lanka en de Signis Award 2012 voor de meest creatieve muziekregisseur.

Anush Nikoghosyan | viool

Op 10 jarige leeftijd soleert violiste Anush Nikoghosyan met het Armenian National Philharmonic Orchestra in het Vioolconcert van Mendelssohn. Sindsdien speelt ze als solist en kamermusicus over de hele wereld.

Ze wordt door het publiek en de pers geprezen om haar expressieve en volwassen spel samengebracht in een sterke presentatie. Anush werd in 1989 geboren in Yerevan, Armenië. Op haar vijfde kreeg ze haar eerste vioollessen. Ze studeerde onder meer bij Julia Fischer en behaalde haar Masterdiploma in 2015 met onderscheiding.

Behalve het klassiek repertoire, speelt Anush graag werken van hedendaagse componisten en heeft ze de ambitie om de muziek uit haar vaderland Armenië voor een groter publiek toegankelijk te maken.

Ze is prijswinnaar van diverse internationale vioolconcoursen. In 2001 kreeg ze een beurs toegekend van de Vladimir Spivakov Foundation en in 2012 van de Villa Musica Foundation.

Sinds 2013 bespeelt Anush een Giovanni Baptista Guadagnini viool uit 1753. Anush woont in München en Yerevan.


Asdis Valdimarsdottir | altviool

De in Amsterdam woonachtige IJslandse altiste Ásdís Valdimarsdóttir studeerde altviool aan de Julliard School of Music in New York en aan de Musikhochschule in Detmold waar ze lessen kreeg van Paul Doktor en Nobuko Imai.

Ásdís keerde terug naar Amerika en was daar mede oprichtster van het Miami String Quartet. Ze was eerste altist van de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, gastspeler bij het Chamber Orchestra of Europe en Ensemble Modern en lid van het Chilingirian Quartet in Londen.

Als soliste trad ze op met de London Mozart Players, het London Soloist Chamber Orchestra, het Russisch Nationaal Orkest en het IJslands Symfonie Orkest.

In 2006 werd Ásdís altiste van het Utrecht String Quartet en sinds 2012 geeft zij les op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast is ze als docent verbonden aan de jaarlijkse Internationale Masterclasses in Apeldoorn voor jonge kamermusici.


Wolfgang Schröder | viool

De Duitse violist Wolfgang Schröder kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn ouders en vervolgde zijn studie bij Ana Chumachenko, Sandor Vegh en Aaron Rosand.
Op 17 jarige leeftijd won hij de eerste prijs bij Jugend Musiziert en bijgevolg een studiebeurs die hem in de gelegenheid stelde wereldwijd concerten te verzorgen met Yehudi Menuhin en Alberto Lysy.

Behalve veelgevraagd solist is Wolfgang een zeer actief kamermusicus. In 1992 richtte hij het Belcanto String Trio op en speelde regelmatig met Trio Parnassus, waarmee hij in 2001 de prestigieuze Echo Classic Award ontving voor de complete registratie van Schumanns piano trio’s.

Onder zijn muzikale partners behoren onder meer Janine Jansen, Charles Neidich en Vladimir Mendelssohn.
Momenteel woont Wolfgang in Nicosia, Cyprus, waar hij sinds 2005 concertmeester is van het Cyprus Symphony Orchestra. Wolfgang Schröder bespeelt een viool van Jean Baptist Vuillaume uit 1857.


Erich Oskar Hütter | cello

Erich Oskar Hütter studeerde bij Hildgund Posch (Graz), Reinhard Latzko (Basel), Janos Starker (Indiana) en Ralp Kirshbaum (Manchester).

Al tijdens zijn studie won hij prijzen op internationale concoursen. Hij soleerde onder leiding van grote dirigenten zoals Daniel Barenboim, Julien Salemkour en Alexei Korniekov en speelde op grote podia waaronder het Musikverein in Wenen, het Mozarteum in Salzburg en de Philharmonie in Berlijn. Verschillende optredens op radio en televisie en enkele cd-opnames gaven hem bekendheid bij een groter publiek.

Erich maakt onderdeel uit van Hyperion Ensemble, een klassiek strijksextet, en het Arcus Ensemble Vienna. In recitals speelt hij regelmatig samen met de Weense pianist Paul Gulda.

Erich is oprichter en artistiek leider van het Styrian Chamber Music Festival en het festival Souding Jerusalem, een intercultureel platform voor jonge musici uit Palestina, Israel en Europa.


Vjacheslav Poprugin | piano

Vjacheslav Poprugin is geboren in Khabarovsk, Rusland. Hij studeerde aan het Regionale Khabarovsk College of Arts onder leiding van Larissa Tokareva, een pedagoge in de traditie van Heinrich Neuhaus. In 2000 studeerde hij af aan het conservatorium in Gnessin in de klas van Alexander Alexandrov.  

Zijn passie voor hedendaagse muziek leidde tot samenwerkingen met componisten zoals Denisov, Berinsky, Raskatov, Filanovsky en Shmotova. Hij gaf sinds 1999 recitals met celliste Natalia Gutman, wat vele deuren van grote concertzalen voor hem opende.  

Vjacheslav Poprugin combineert zijn concertactiveiten met een docentschap aan het conservatorium van Moskou, waar hij een piano- en een kamermuziekklas leidt. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als klankingenieur. 

Hij was opnameleider voor o.a. het Eggner Trio, Natalia Gutman en Alexej Lubimov. Sinds 2014 woont en werkt Viacheslav in Nederland.


Ramón Jaffé | cello, artistiek leider

De cellist Ramon Jaffé is sinds 2011 artistiek leider van het Muziekfestival Middelburg en sinds de oprichting in 1995 van het Kammermusik Festival Hopfgarten in Tirol.

Hij is geboren in Riga, Letland, getogen in Jeruzalem en kwam voor de voltooiing van zijn studie naar Duitsland. Hij studeerde bij zijn vader Don Jaffé, bij Sandor Vegh, David Geringas, Boris Pergamenschikow en Daniel Schafran.

Zijn kunstenaarschap is doortrokken van velerlei culturen. Ramon soleert op internationale concertpodia en is als kamermuziekspeler te gast op vele gerenommeerde festivals. In de loop der jaren heeft hij een discografie opgebouwd van 25 cd’s. Naast het klassiek en hedendaagse repertoire toont Ramon Jaffé zijn passie voor jazz en flamenco en Indiase muziek in samenspel met de jazz-zanger Bobby McFerrin en de virtuoze sitarspeler Pradeep Ratnayake. Het concertleven combineert Ramon met zijn liefde voor het onderwijs aan zijn studenten in masterclasses en aan de Hochschule für Musik in Dresden.