Stichting Kamermuziek Zeeland
 

Zondag 2 december 2018, aanvang 11:00 uur, Zeeuwse Concertzaal Middelburg
entree € 12,50 incl. koffie/thee

Esther Apituley | Lecture Concert

"Alles zit in muziek; alles wat je kunt bevatten, alles waar naar je kunt verlangen en alles wat je niet kunt verdragen" - Esther Apituley

Esther Apituley deed eindexamen bij Misha Geller aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en volgde lessen bij Bruno Giuranna aan de Hochschüle für Musik in Berlijn.

Esther Apituley was soliste bij het onder meer het Nationaal Ballet Orkest, het Noord Hollands Philarmonisch, het Metropole orkest en het Radio Kamerorkest. Daarbij vertolkte ze de altvioolconcerten van Berlioz, Bartòk en Chiel Meijering, de 'Symfonie  Concertante van Mozart en 'Lachrymae' van Britten. Met veel succes traden zij op in binnen- en buitenland, waar onder Marokko, Tsjechië, Oostenrijk en Cyprus, met in februari 2010 een grote tour door Indonesië.

Het Amsterdam Viola Quartet nodigde verrassende gasten uit, waaronder de tapdanser Peter Kuit, acteur Hans Dagelet, kunstfluiter Geert Chatrou en mimespeler Rob van Reijn. Zo gaf het kwartet dertig concerten samen met acteur Hans Dagelet en Lizzy Timmers in 'De Hydropathen'.

Als boegbeeld van de Stichting Viola Viola maakt Esther zich sterk voor bijzondere projecten om een nieuw, gevarieerder en veelal ook jonger publiek uit te dagen en te enthousiasmeren voor de klassieke muziek.

Het 'Lecture Concert' gaat verder dan alleen luisteren. Esther vertelt tijdens dit solo concert over haar passie voor de altviool en waarom die ene noot zo schitterend klinkt. In september 2106 deed ze met het 'Lecture Concert' New York aan.


ALBUMS

VIOLENT VIOLA - 2005.
Werken van Zoltán Kodály, Paul Hindemith, Benjamin Britten, Johann Sebastian Bach, Maurice Ravel, Igor Stravinsky, John Dowland, Esther Apituley en Henri Vieuxtemps. Esther Apituley (altviool), Rië Tanaka (piano), Amsterdams Altviool Kwartet. Challenge Classics CC 72156, 2005.

VIOLA VOILÁ - 2012.
Werken van Franz Schubert, Riccardo Drigo, Henri Vieuxtemps, John Cage, Igor Stravinsky, Esther Apituley, Gabriel Fauré en Ástor Piazzolla. Esther Apituley (altviool), Rië Tanaka (piano), Eric Calmes (elektrische bas), Hans Dagelet (trompet), Amsterdams Altviool Kwartet. Challenge Classics CC 72165, 2006.

STIRRING STILLS (Bach for Viola) - 2016.
Het derde album van de uitbundige altvioliste Esther Apituley, geheel gewijd aan de transcripties van Bach's solowerken voor cello en viool. De focus en de climax van deze CD is de gedurfde versie van de Chaconne voor altviool.

Klik hier voor meer informatie op de website van Esther Apituley