Stichting Kamermuziek Zeeland
 

Dit concert gaat niet door!

Zo 3 mei 2020, Zeeuwse Concertzaal Middelburg
Aanvang 15.00 uur
Entree € 15,00 (kaarten aan de zaal)
Donateurs Stichting Kamermuziek Zeeland en A vriend Zeeuwse Concertzaal € 12,50
inclusief koffie/thee

Herdenkingsconcert

Marianne Boer | piano
Peter Brunt | viool

Voorafgaand aan het concert is er om 14.00 een lezing over Etty en Mischa Hillesum in de salon.

Componeren in vrijheid is geen vanzelfsprekendheid. Begin mei 2020 herdenken wij componisten die door hun afkomst of door het uitdragen van hun (muzikale) gedachtegoed zijn gevallen in WO II. Maar we gedenken ook diegenen die leefden en werkten in ballingschap, als immigrant, als onderduiker en in het verzet. 
De muziek die toen verboden was, omdat ze niet aangepast was aan de heersende norm of door de gekleurde pers werd afgekeurd, blijft klinken. Marianne Boer (piano) en Peter Brunt (viool) vertolken werken dan diverse componisten die verbonden zijn met de Joodse traditie en muziek uit heel verschillende periodes van de geschiedenis. Composities van Mendelssohn, Mahler, Gershwin, Frid, Achron en Hillesum.
In samenwerking met Zeeuwse Concertzaal en Etty Hillesum Onderzoekscentrum.

Marianne Boer

Marianne Boer debuteerde op tienjarige leeftijd leeftijd met een pianoconcert van Haydn. Vervolgens werd ze op haar vijftiende geselecteerd als jong talent voor de jubileumuitzending van Für Elise in de Grote Zaal van het Concertgebouw, waar ze een pianoconcert van Mozart uitvoerde dat live werd uitgezonden op televisie. In 1992 studeerde ze af aan het Sweelinck Conservatorium bij Jan Wijn. Ook studeerde ze muziekwetenschap aan de universiteiten van Amsterdam en Utrecht.

Als soliste heeft Marianne opgetreden met vele pianoconcerten. Ze won het Jacques Vonk Pianoconcours en werd tweemaal onderscheiden met de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw. Daarnaast speelt ze in diverse kamermuziekensembles. Met Maurice Heugen, solofluitist van de opera te Zürich, vormt ze al meer dan dertig jaar een duo. In 1991 wonnen zij de eerste prijs op het internationale concours Rovero d’Oro te Italië. Haar discografie omvat negen cd's.

In 2012 verscheen een boek met bijbehorende cd met de preludes van de vergeten componist en pianist Mischa Hillesum. Marianne speelde de wereldpremière in de Nieuwe Kerk te Amsterdam en was de editor voor Donemus van de bijbehorende bladmuziekuitgave. De AVRO maakte hierover een televisiedocumentaire. Vele voordrachten met Leo Samama volgden in binnen- en buitenland. Sinds 2013 schrijft Marianne voor het blad Pianowereld. In 2014 nam ze muziek van Chopin op voor de Nederlandse speelfilm ikjijhijzij.

Sinds 1997 is Marianne Boer als docent/repetitor verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook werkte ze vijf jaar lang als hoofdvakdocent piano aan het University College Roosevelt te Middelburg. Tegenwoordig is ze hoofdvakdocent aan de Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor jong toptalent van het CvA.

Peter Brunt

Foto Marco Borggreve

Peter Brunt studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Davina van Wely en Herman Krebbers en vervolgde zijn studie aan de Juilliard School, New York, bij Dorothy Delay, en in Salzburg bij Sandor Vegh. Hij won de hoofdprijs op het Nationaal Vioolconcours in 1981 en werd op verschillende buitenlandse concoursen onderscheiden.

Peter Brunt heeft als solist veelvuldig opgetreden met orkesten in binnen-en buitenland. Hij maakte een cd-opname van het vioolconcert Glenz, dat Willem Jeths voor hem componeerde. Hij was enkele jaren aanvoerder tweede violen bij het Koninklijk Concertgebouworkest en vervolgens concertmeester bij Amsterdam Sinfonietta. Momenteel is hij gast-concertmeester bij verschillende orkesten, waaronder het Basel Kammerorchester en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast is hij lid van het befaamde Osiris Trio.

Peter Brunt is hoofdvakdocent aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam.