Passé: seizoen 2021 - 2022

 

Hier verschijnt het overzicht van de concerten van de afgelopen maanden van dit seizoen.
Voor informatie over concerten van eerdere seizoenen, zie in menu onder Passé. 

Zondag 14 november 2021, Aanvang: 15.00 uur

Theater De Mythe, Goes
Entree € 22,00

Chimaera Trio

Het Chimaera Trio bestaat uit Annemiek de Bruin (klarinet), Irene Kok (cello) en Laurens de Man (piano).
Vandaag gaan wij luisteren naar het programma:

“Man-Muze-Minnaar”

Deze driehoeksverhouding gaat op voor zowel het trio Alma Mahler - Alexander von Zemlinsky – Gustav Mahler  als voor het trio Robert Schuman  - Clara Schuman –Johannes Brahms: levens die elkaar kruisten, grootheden die elkaar inspireerden, met boeiende  en gepassioneerde muziek tot gevolg!

Robert Schumann (1810-1856)
Phantasiestücke opus 88
I. Romanze
II. Humoreske
III. Duett. Langsam und mit Ausdruck
IV. Finale. Im Marschtempo

Clara Schumann-Wieck (1819-1896)
Romanze voor cello en piano, opus 22

Johannes Brahms (1833-1897)
Uit Strijksextet in Bes opus 18 [arr. Th. Kirchner (1823-1903) / LdM]
II. Andante ma moderato
Ungarischer Tanz in g, WoO 1 [arr. LdM]

Pauze

Gustav Mahler (1860-1911)
Drie liederen uit “Des Knaben Wunderhorn” [arr. LdM]
- Ablösung im Sommer
- Der Tamboursg’sell
- Rheinlegendchen

Alma Mahler-Werfel-Schindler (1879-1964)
Twee liederen [arr. LdM]
- Bei dir ist es traut
- Ekstase

Alexander von Zemlinsky (1871-1942)
Uit: Trio voor klarinet, cello en piano in d, opus 3
I. Allegro ma non troppo
II. Andante
III. Allegro

Het Chimaera Trio, opgericht in 2012, profileert zich als ambassadeur van de interessante en ongebruikelijke combinatie van een blazer (klarinet), een strijker (cello) en een toetseninstrument (piano).

De samensmelting van de klanken van deze drie totaal verschillende instrumenten zorgt voor een bijzonder kleurenpalet, waarmee het trio zich weet te onderscheiden. Door zich in beroemde klarinettrio’s (bijvoorbeeld Brahms, Beethoven) en onbekende originele werken te verdiepen, alsook zelf muziek te arrangeren, verbreedt dit trio het repertoire en daarmee de mogelijkheden van deze bezetting.

Het trio heeft voor een interessante naam gekozen: de Chimaera, een vuurspuwend monsterlijk wezen uit de Griekse mythologie.  Het waarnemen van dit wezen kondigde onheil aan. Je voelt de spanning.

Al snel na de oprichting was het Chimaera Trio te horen tijdens o.a. het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en won het prijzen bij het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en het Storioni Concours. Dit succes legde de basis voor een langdurige samenwerking; sindsdien heeft het Chimaera Trio in zalen gespeeld als het Amsterdamse Concertgebouw en Muziekgebouw Eindhoven, en was het te horen bij verschillende festivals.

In 2019 was het trio onderdeel van het talenttraject “AVROTROS Klassiek presenteert!”, wat leidde tot een cd-opname en meerdere media-optredens. Eerdere opnamen werden meermaals uitgezonden op Radio 4 en NTR Podium.

Zondag 7 November 2021, Zeeuwse Concertzaal Middelburg

entree € 17,50 aanvang 15:30
Jeugd t/m 17 jaar en voltijdstudenten entree slechts € 10,00
Vrienden ZCZ en Donateurs St. Kamermuziek Zeeland € 15,00

The 3 B’s (bees) Recital, Jeroen de Groot en Bernd Brackman

B’s zoeken elkaar altijd op en dat geldt ook voor componisten.

Johann Sebastian Bach (1685-1750): uit Partita nr 2 in d: - Chaconne

De Chaconne is het vijfde en laatste deel van een stuk dat te boek staat als de Partita nr. 2 in d-klein (BWV 1004). De Chaconne is een 16e-eeuwse Spaanse dans. De herkomst ervan is raadselachtig, maar wie het stuk hoort, is verkocht. Zo verging het ook de 19de-eeuwse componist Johannes Brahms (1833-1897), die in de Chaconne ‘een complete wereld’ hoorde.

Ludwig van Beethoven (1770-1827): Kreutzer sonate, opus 47 in A

Sonate nr. 9 (opus 47, A gr.t.), ook wel de Kreutzersonate (genoemd naar de Franse violist Rudolphe Kreutzer) is een uitzondering onder de sonates van Beethoven, doordat de viool en de piano een gelijkwaardige rol hebben. Beethoven schreef deze sonate tijdens zijn z.g. ‘tweede periode’. In deze periode wil Beethoven zich losmaken van de grote invloed die de componist Haydn op hem had en zijn eigen weg gaan. Van alle sonates die Beethoven schreef is de Kreutzer zonder twijfel de indrukwekkendste, wat betreft lengte, moeilijkheid en virtuositeit.

Johannes Brahms (1833-1897): vioolsonate nr 3, op. 108

Brahms vioolsonate in d kl.t. is de laatste van de vioolsonates die Brahms schreef. Hij componeerde deze sonate tijdens een verblijf in het door hem zo geliefde Zwitserland tussen 1886 en 1888. In tegenstelling tot Brahms andere twee sonates heeft bestaat deze als enige uit vier (in plaats van drie) delen: een Scherzo extra, dat als ondertitel heeft ‘con sentimento’. En dat is te horen.

Donderdag 7 oktober 2021, aanvang 15:00 uur, theater de Mythe Goes
Dit concert werd geannuleerd
Entree € 22,00
Toegangsprijs is inclusief pauzedrankje!

Havelok

Een muzikale reis langs de Afrikaanse westkust.
In 'Sounds of Africa' gaat Havelok op zoek naar de Afrikaanse oorsprong van ritmes en stijlen.

Verschillende traditionele liederen en ritmes uit Senegal, Ivoorkust, Guinee, Mali en Burkina Faso met oorspronkelijke instrumenten zoals de kora,  balafoon, dun dun, tama & kalimba worden gecombineerd met Westerse doorontwikkelde instrumenten zoals de marimba en drums in op maat gemaakte arrangementen.

Het publiek krijgt een impressie van de verschillende Afrikaanse klankkleuren, stijlen en swingende 'grooves'. Alle traditionele liederen en ritmes worden met elkaar verweven in het concertprogramma. Kortom: een krachtige concertuitvoering van een uur in een westers concept, maar tegelijkertijd wel in dezelfde, traditionele Afrikaanse sfeer.
Met elkaar verbonden door de explosieve intensiteit en levendige energie in één gezamenlijke taal: muziek
www.havelok.nl

Zondag 3 oktober 2021, aanvang 11:00, Zeeuwse Concertzaal Middelburg
Entree € 15,00
Jeugd t/m 17 jaar en voltijdstudenten entree slechts € 10,00
Vrienden ZCZ en donateurs St. Kamermuziek Zeeland € 12,50

James Oesi - Soloprogramma

Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld in Nederland en Vlaanderen. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia. Ook is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman

Zaterdag 11 September 2021, 20.00 uur, Zeeuwse Concertzaal Middelburg
Entree € 17,50 aanvang 20:00
Jeugd t/m 17 jaar en voltijdstudenten entree slechts € 10,00
Vrienden ZC en Donateurs St. Kamermuziek Zeeland € 15,00

Glanzende geheimenis - 150 jaar P. C. Boutens

Ter gelegenheid van het 150e geboortejaar van de grote Zeeuwse dichter P.C. Boutens, voert Mokum Symphony o.l.v. Joan Berkhemer, voormalig dirigent van het Zeeuws Orkest, 'Beatrijs' uit, zijn lyrische bewerking van een middeleeuwse legende, op muziek van Alexander Voormolen (1895-1980), gecomponeerd in 1921.

Voordrachtskunstenaar Simon Mulder zal samen met verschillende strijkers van Mokum Symphony dit declamatorium ten gehore brengen.

De compositie, oorspronkelijk voor piano en voordracht, werd door Joan Berkhemer bewerkt voor strijkkwintet.

Daarbij wordt ook de bloemlezing Glanzende geheimenis gepresenteerd, een keuze uit de gedichten van Boutens door Simon Mulder.

Zondag 5 September 2021, 11.00 uur, Zeeuwse Concertzaal Middelburg

Entree € 15,00 aanvang 11:00
Vrienden ZCZ en Donateurs St. Kamermuziekzeeland € 12,50

Brunsvik String Trio

Het Brunsvik String Trio presenteert een klassiek, Oostenrijks-Hongaars programma:

Haydn’s Divertimento nr.8 Hob.V is het enige trio van Haydn dat oorspronkelijk voor strijktrio geschreven is.

In zijn andere trio’s, die voor 2 violen en cello geschreven zijn, heeft de 2de viool een ondersteunende partij die verrassend goed werkt op de altviool naast de lyrische 1e viool.

Deze werken verdienen het absoluut om vaker geprogrammeerd te worden worden vanwege het lichte, charmante en elegante karakter. Het Brunsvik String Trio zal komend seizoen een CD opnemen met alle strijktrio's van Haydn in samenwerking met de Zeeuwse Concertzaal.