Zondag 15 september, Theater de Mythe, Goes, aanvang 15.00 uur
Entree €19,50, jeugd t/m 25 jaar €10,-- incl koffie/thee.  
Donateurs: €16.50 (alleen telefonisch te bestellen is bij het theater,  0113 213213)

'Bohemia Express'

St. George Quintet

Programma:
Leoš Janáček | Suite for Strings
Moderato - Adagio - Andante con moto - Presto - Adagio - Andante
Antonín Dvořák | Quintetto Sol Maggiore, Opus 77
Allegro con fuoco - Scherzo - Poco Andante - Finale

De Moraviër Janáček en de Bohemer Dvořák waren beiden erg geïnspireerd door traditionele Tsjechische volksmuziek, én ook door elkaar! De wortels van hun composities lagen veelal bij Moravische of Boheemse dansen, liederen en deuntjes.

Zo ook in Janáčeks jeugdwerk ‘Suite for strings’, waarin hij in zes korte deeltjes met uiteenlopende karakters en sferen experimenteert. In zijn latere werken vinden we deze typerende stijl van vele muzikale gemoedswisselingen en overgangen nog vaak terug. Hierna nemen we de symbolische trein “Bohemia Express”, die Moravië met de Bohemen verbindt.

We stappen uit in Praag, de woon- en werkplaats van Dvořák voor een groot deel van diens leven. Het ‘String Quintet in G Major’ is een exceptioneel stuk kamermuziek, zijn eerste instrumentaal werk waarin hij echt zijn eigen stijl vond. Hij realiseerde zich tijdens het componeren van dit kwintet dat het publiek, zowel binnen als buiten Tsjechië, van hem een volkse, “dansbare” muziekstijl verwachtte. Het resultaat werd dit uniek werk, dat de
muziekgeschiedenis inging als hét bekendste strijkkwintet.


St. George Quintet

Twee violen (Liesbeth Baelus en Kaja Nowak), altviool (Diede Verpoest), cello (Wouter Vercruysse) en contrabas (Bram Decroix) is een onconventionele setting en dus een zeer veelzijdig repertoire.
Naast bekende en geliefde stukken zoals het Dvořák-kwintet, voert het St. George Quintet veel zelden gehoord werk uit van componisten als Janáček, Onslow, Bliss, F.S.Kelly en meer
Het vijftal tourde uitgebreid door heel Vlaanderen en trad op op festivals en locaties zoals Midis-Minimes (Brussel), Iedereen Klassiek (Concertgebouw Brugge), Klarafestival (Brussel) en AMUZ (Antwerpen). Andere concerten waren onder meer optredens in Grachtenfestival Amsterdam (NL), Lake District Summer Music Festival (VK), Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen (NL) en een herdenkingsconcert in Londen, georganiseerd door de Algemene Vertegenwoordiging van de Vlaamse overheid in het Verenigd Koninkrijk.
Optredens van het St. George Quintet zijn uitgezonden op klassieke muziekradiostations zoals Klara (België), Musiq'3 (België), Radio4 (Nederland) en BBC3 (VK).
Het St. George Quintet is een laureaat van Supernova 2016, een wedstrijd voor jonge kamermuziekensembles, georganiseerd in samenwerking met het Belgische klassieke radiostation Klara. In 2016 bracht Pavane Records hun debuutalbum uit, British Legends. Hun tweede album, Bohemia Express, werd geproduceerd door Rachel Smith (Ophelia Productions) en uitgebracht in februari 2019.