Zondag 11 oktober 2020, 15.00 - 17.00 uur
Theater de Mythe, Goes  
Entree € 19,50 incl. koffie/thee
Jeugd t/m/ 25 jaar € 5,--  
Donateurs € 17,-- (
telefonisch te bestellen via de Mythe 0113 213213, tussen 10.00 en 15.00 uur)

Volkmann Trio                     

Valentina Toth | piano
Coraline Groen | viool
Jobine Siekman | cello.

Programma (geen pauze)

G. Frid -  Piano trio, op. 27 (1947)

  • I. Introduzione
  • II. Fuga - Marcia - Continuazione di fuga - Scherzo - Continuazione di fuga
  • III. Passacaglia - Continuazione di fuga
  • IV. Rondo - Fine di fuga - Coda


A. Dvorak - Piano Trio No.4, Op.90 ' Dumky' , (1891)

  • i. Lento maestoso - Allegro quasi doppio movimento
  • ii. Poco Adagio - Vivace non troppo
  • iii. Andante - Vivace non troppo
  • iv. Andante moderato - Allegretto scherzando
  • v. Allegro - Meno mosso 
  • vi. Lento maestoso - Vivace


Volkmann Trio 

Sinds 2013 delen de musici van het Volkmann Trio (Valentina Toth, piano, Coraline Groen, viool, Jobine Siekman, cello) hun liefde voor het bekende en onbekende pianotrio-repertoire en brengen dit ten gehore op concertlocaties door heel Nederland.
Zij leerden elkaar kennen op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het trio heeft lessen gevolgd bij onder meer David Dolan, Ellen Corver, Vera Beths, Michel Strauss, Peter Brunt en David Kuyken.

In 2015 kreeg het pianotrio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag toegekend. In datzelfde jaar werden zij uitgenodigd een concert te geven in de Nationale Filharmonie van Vilnius op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade in Litouwen, en in 2016 speelden zij voor de Nederlandse Ambassade in Brussel. In oktober 2017 debuteerden zij in het Concertgebouw.

De naam Volkmanntrio komt van Robert Volkmann (1815-1883), een van de meer onbekende componisten voor wie het trio een lans wil breken.

Géza Frid (1904-1989) werd geboren in een kleine stad in Hongarije (tegenwoordig Roemenië). Reeds op jonge leeftijd werd duidelijk dat Frid een enorm muzikaal talent bezat waardoor zijn ouders besloten te verhuizen naar Budapest om het wonderkind les te laten volgen bij de grootheden als Bartók en Kodály. Maar door het opkomende antisemitisme en door zijn eigen uitzichtloze levensomstandigheden verlaat Frid op 23-jarige leeftijd zijn geboorteland en vestigt zich op aanraden van zijn goede vriend, de violist Zoltán Székely, in Nederland. Hier beleeft hij als componist en pianist zijn eerste grote successen en zijn werken worden op de grote internationale podia ten gehore gebracht. Tijdens de tweede wereldoorlog neemt Frid deel aan het illegale kunstenaarsverzet en blijft clandestiene concerten in Amsterdam organiseren. Als bij wonder ontliep hij de arrestatie en deportatie en komt hij ongeschonden de oorlog door. Zijn enige pianotrio ontstaat in de nasleep van deze oorlog, hetgeen duidelijk terug te horen is het werk. Het trio opent met een mysterieuze introductie waarop een ritmische fuga volgt, die in verschillende gedaantes doorheen het trio zal opduiken. Verder volgen een militaristische mars, een Shostakovich-achtig scherzo, een rouwvolle passacaglia en een strijdlustig rondo.

Antonín Dvořák’s  (1841-1904) “Dumky Trio” is een van de grote meesterwerken uit het romantische kamermuziekrepertoire. De componist was in 1891 echter niet aan zijn proefstuk toe; het voortreffelijke pianotrio uit 1883 werd door de internationale pers enorm goed onthaald en zijn populariteit als componist was enorm groot. Toch bleek Dvořák’s inspiratie onuitputtelijk. Voor dit trio nam hij bijvoorbeeld als uitgangspunt de Dumka, een specifieke Oekraïense liedvorm met voortdurende afwisseling van twee sterk contrasterende passages. Zelf beschreef hij dit nieuwe trio als: “een klein (!) stukje voor viool, cello en piano. Het zal zowel blij als verdrietig zijn. Op sommige plaatsen zal het klinken als een melancholisch lied en op andere als een vrolijke huwelijksdans; maar de algehele stijl zal lichter en populairder zijn zodat het iedereen zal aanspreken.”  

Robbrecht Van Cauwenberghe, 2020